F.C. Barcelonas fotbollshjältar 1973-1974


Här kommer ett intressant vykort som för mig personligen även har ett stort affektionsvärde. Det var strax efter fotbolls-VM i Västtyskland 1974 som jag gav mig ut och tågluffade i Europa. Jag hade lovat mina föräldrar att skicka ett vykort om dagen under hela månaden och jag höll det löftet. Ett av de kort jag skickade under några dagars besök i Barcelona var nedanstående underbara vykort och här kommer även lite av historien kring anledningen till att kortet trycktes.


"Campéon de liga 1973-74." Kortet skickade jag från Barcelona den 15 juli 1974 till mina
föräldrar som tillbringade sommaren i sommarhuset utanför Holmsjö i Blekinge.


Världens bäste spelare lyfte klubben
FC Barcelona är en av världens mest kända fotbollsklubbar och deras gigantiska arena
"Nou Estadi del Futbol Club Barcelona" eller mer bekant som "Camp Nou" kan ta emot 100 000 åskådare. Den katalanska klubbens starka rivalitet med Real Madrid är välkänd och var lika stark under 1970-talet. Real Madrid dominerade den spanska fotbollen och i ett försök att bryta denna dominans köpte Barcelona världens då bäste fotbollsspelare Johan Cruyff från Ajax, Amsterdam. Ajax hade då med sin "totalfotboll" varit helt dominerande i Europa och i överlägsen stil vunnit Europacupen (dåvarande Champions League) tre år i följd 1971, 1972 och 1973. Johan Cruyff köptes till Barcelona för den dåvarande rekordsumman £922,300. Det var väl använda pengar, när Cruyff kom till klubben låg Barcelona näst sist i ligan men i debutmatchen mot Granada blev det 4-0 till Barcelona. Efter det gick Barcelona obesegrade genom resten av säsongen och vann spanska ligan för första gången på 14 år. Den mest omtalade matchen spelades på Real Madrids hemmaarena Santiago Bernabeu när Barcelona under ledning av Johan Cruyff fullständigt krossade och förnedrade hemmalaget med 5-0. Johan Cruyff blev snabbt en symbol för FC Barcelona och ingen enskild spelare har nog betytt så mycket för ett lag, förutom Diego Maradona när han i stort sett ensam lyfte Napoli från bottenlag till italienska mästare. Spelarna på vykortet är: J. Carlos, Carreno, Mora, Sadurni, Juanito, Perez, Torres, Rife, Laredo, De La Cruz. Cos, Rexach, Gallego, Costas, M. Filosia, Marcial, Cruyff, Sotil, Barrios, Asensi.

Johan Cruyff stannade i Barcelona fram till 1978, men någon mer ligatitel blev det inte, bara ett guld i spanska cupen 1978. Han återvände dock till Barcelona som tränare år 1988 och efter ett cupguld 1990 tog klubben sedan under Johann Cruyffs ledning fyra raka ligatitlar 1991, 1992, 1993 och 1994. År 1992 vann Barcelona även Europacupen.


Ett annat vykort jag köpte vid samma tågluffning 1974 i Barcelona, men aldrig skickade, det är frankerat och adresserat till mina föräldrar, men inte skickat, troligen eftersom jag tog nattåget till Genève den dagen. Vykortet visar den underbara fotbollsarenan på avstånd och med delar av Barcelona i bakgrunden.


Tiderna förändras
En reflektion, som inte alls har med vykortet att göra, är hur kommunikationssättet förändrats på bara 30 år. År 1974 var det fortfarande vykort (och givetvis brev) som gällde för att hålla kontakten från utlandsresor. Det gick visserligen att gå in på någon telestation och beställa ett telefonsamtal hem, men det var både krångligt och väldigt dyrt.

Idag går man i stället enkelt in på ett internetkafé (eller kopplar upp sin bärbara dator via mobilen eller hotellrummet) och skickar e-post eller skriver i sin blogg om vad som hänt denna dag på resan så kan släktingar eller vem som helst i världen läsa det några sekunder senare. Det går ju också enkelt att ringa med sin mobil varifrån som helst och har man bara mobilen igång blir man även nådd av sina oroliga anhöriga när som helst.

Har du med dig din banks säkerhetsdosa på resan kan du enkelt och sekundsnabbt föra över pengar mellan dina konton varifrån som helst. Tidigare gällde att föräldrar eller vänner kunde skicka extra reskassa via banker som tog det flera dagar. Nu kan vem som helst föra över pengar till vilket konto man vill på några sekunder helt utan kostnad. Tiderna förändras verkligen! I detta fallet helt klart till det bättre, fast det hindrar ju inte att man kan fortsätta skicka även vanliga trevliga vykort (som ovanstående exempel) till släkt och vänner hemma när man är på resor i Sverige eller utlandet!

Lars-Olov Stenborg

Tillbaka till   

Anpassad sökning