Ny vykortsbok från Sölvesborg


Vykort från Sölvesborg med omgivande byar och fiskelägen - En rundtur 1900-1925

Torsdagen den 25 juni 2009 presenterade Västra Blekinge Vykortsklubb sin nya bok "Vykort från Sölvesborg med omgivande byar och fiskelägen. En rundtur 1920-1955". Presentationen gjordes på biblioteket i Sölvesborg där föreningen samtidigt invigde en vykortsutställning som kommer att finnas kvar i biblioteket fram till och med fredagen den 14 augusti 2009. Det är en intressant utställning inte bara för personer med anknytning till Sölvesborg, utan den innehåller även en rad olika andra samlarområden.

Se separat artikel om utställningen här!

Västra Blekinge Vykortsklubb gav för två år sedan ut boken "Vykort från Sölvesborg med omnejd - En rundtur 1900-1925" och nu kommer alltså fortsättningen i form av en ny bok med vykort från senare år. Försäljningsstart blir onsdagen den 1 juli 2009 klockan 08.00 på Killebomdagarna i Sölvesborg (försäljningsstånd vid Hästtorget första dagen). Boken kommer också att finnas hos ett antal försäljningsombud i Sölvesborg och priset för boken är alltid 190 kronor.

Det går även att köpa boken genom förskottsbetalning 190 kronor + porto 50 kronor, totalt 240 kronor, till klubbens bankgiro 5692-2255. Glöm ej att tydligt ange namn och adress om du beställer boken via inbetalning på girot!

Initiativtagare och projektledare har även denna gång var Jan-Erik Hardebo som tillsammans med sex andra medlemmar deltagit i arbetet med boken. Flera andra, både medlemmar och icke medlemmar, har också bidragit med faktauppgifter samt lånat ut många av de vykort som visas i boken. Arbetet med boken har tagit nästan ett år sedan starten i augusti 2008.

Ordföranden i Västra Blekinge Vykortsklubb Keith Falck längst till vänster höll ett kort inledningstal vid presentationen och projektledaren Jan-Erik Hardebo längst till höger berättade sedan om det långa arbetet med boken. I mitten Ingmar Persson som berättade om några speciella vykort i boken.


Den nya boken är på 128 sidor med 198 vykort och den innehåller kulturhistoriskt mycket intressanta texter med beskrivningar av respektive vykort. Även denna bok är upplagd som en rundresa i Sölvesborg och omgivande byar i hela kommunen och är ett fantastiskt tidsdokument som kommer att finnas kvar för all framtid. Jag tycker denna bok är lika fantastiskt intressant som den första boken och kvalitén på trycket är fantastisk. Första boken trycktes i 1500 exemplar och av dessa återstår bara 100 i dagsläget. Den nya boken är också tryckt i 1500 exemplar så passa på att köp den om du är intresserad, för intresset är mycket stort!

Ett av de närmare 200 vykorten i boken. N. Nilssons Plåtslageri som låg på Lilla Skolgatan.

På sidan 109 finns ovanstående vykort ur serien Svenskt folklif. Det framgår ju inte att kortet är från just Sölvesborgstrakten, men många av korten i denna serie fotograferades av Sölvesborgsfotografen J.A. Nilsson som cyklade runt i trakten och tog flera bilder i denna serie. Denna bild kommer från Ysane utanför Sölvesborg. J.A. Nilsson har även tagit många bilder i en senare serie från Axel Eliassons där det bara står "Blekinge" som plats och det finns även flera sådana vykort med i denna bok.


Personligen tyckte jag att det var oerhört roligt att se ett antal vykort som jag själv sålt på Tradera visas upp i boken. En av anledningarna till att jag säljer vykort från mina samlingar är just att jag tycker det är bättre att de hamnar hos samlare som uppskattar korten och det var fantastiskt att se flera av dessa unika vykort presenteras i denna bok! Det visar verkligen att de hamnat hos någon som uppskattar korten i stället för att de sitter i ett album som någon aldrig bläddrar i.

Ett av de "fotovykort" jag själv sålt på Tradera som köptes av en Sölvesborgssamlare och nu hamnat i denna bok. Från början visste vi inte var kortet var taget men via "Efterlysningen" i Gamla Vykorts forum kunde fastställas att bilden var tagen alldeles vid Hörvikens järnvägsstation med den gamla skollärarbostaden i bakgrunden.


Sammanfattningsvis tycker jag att det är en helt fantastisk bok med ypperlig kvalitet på trycket och den kommer nog att ha en lika strykande åtgång som den första boken. Historiskt intresserade Sölvesborgare kommer givetvis att köpa den, men den är även intressant för "vanliga" vykortssamlare oavsett vilket område man samlar eftersom liknande vykort finns från alla mindre städer och orter. Alla texter i boken är mycket informativa och man märker att klubben har lagt ner ett enormt arbete med att t o m få fram namnen på många av personerna på de olika vykorten.

Vill du ha mer information om boken kan du kontakta Ingmar Persson, telefon 0456-12972 eller 070-6809915
eller via e-post persson.i@telia.com

Lars-Olov Stenborg


Tillbaka till